Isnin, 11 Mac 2013

PAU GORENG BIJAN


Bahan-Bahan :
250 Tepung Gandum
  40 Gula Halus
  30 Majerin
1-2 sudu teh ibu mauripan
Air secukupnya

Inti Pau :
Kacang hijau rebus sehingga empuk pecah. Biar kering dan masukkan gula dan secubit garam. Jangan terlampau keras , agak2 blh di kepal bulat2. (Kalau intinya keras, hasilnya tak begitu cantik dan sedap..)

Uli semua tepung supaya jadi doh.Bahagikan 20gm setiap satu, isikan inti kacang an bulatkan. Kemudain celupkan dalam sedkit air. (sekadar basahkan adunan sahaja) Kemudian golekkan ke dalam bijan. Susunkan di atas dulang, dan tekan separuh leper. Tunggu sehigga naik dan siap untuk di goreng. (bijan akan tertanggal sedikit semasa menggoreng).




Tiada ulasan:

Catat Ulasan